Tree of life

Ripples in water and a drop falling down

Fotografije su simbolicne. Vir: internet

Meditacije

Šta je to ...

Meditacija je stanje duboke mirnoće kada je vaš mozak miran i tih ali potpuno svijestan svega. U tom stanju počinje transformacija vaše svijesti ka višem stupnju shvaćanja koje vam omogučava da ispunite vaš istinski potencijal.

Kako djeluje na tijelo

Jednostavne tehnike meditacije kao što su sjedenje u miru, promatranje misli, praćenje disanja, i sl. pomažu pri smanjenju napetosti, stresa te uravnotežuju krvni tlak i revitaliziraju mozak. Kako vaš mozak tokom meditacije funkcionira drukčije, povečava se unutrašnja energija. Opuštaju se i najmanji mišići pa se tako i vaše tijelo podmlađuje. U toku dužih meditacija temperatura tijela može malo spasti zbog potpunog opuštanja mišića koji u stanju mirovanja proizvode manje energije i time topline.

Meditacija je jedina aktivnost koja smanjuje laktate u krvi koji su pokazatelji stresa i anksioznosti. Razina umirujućih hormona, melatonina i serotonina, se tokom meditacije povečavaju dok se hormon stresa, kortizol snižava (adrenalinski hormon koji je u ekstremno visokim razinama u ljudima podvrgnutim bolovima) .

Meditacija stvara jedinstveno stanje u kojem se vaš metabolizam nalazi čak u dubljem stanju mirovanja nego tokom spavanja. 45-godišnje žene, koji redovno meditiraju, imaju u prosjeku 47% a muškarci 23% više DHEA (dehydroepandroseteron - "hormon mladosti") od ljudi koji ne meditiraju.

Meditacija će vam također pomoči kod izboljšanja memorije, održavanja seksualne funkcije i kontroliranja težine.

Kako izgleda seansa

Seanse su različite i počinju vježbama disanja i promatranja unutranjih procesa a izvode se u udobnom položaju (sjedećem ili ležećem).

Kontra-indikacije

Kontra indikacije nisu poznate.

Kako se pripremiti za terapiju

  • prije meditacije ne jedite ili samo lagani obrok
  • obucite se udobno i toplo (tempreatura tijela se u stanju opuštenosti snižava)
  • pripremite se na opuštanje

Moguće reakcije na terapiju

Budnost, mirnoća, opuštenost. Dublje meditacije uzrokuju transformacije a time i reakcije koje se mogu odraziti kao tuga, nemir, i sl. Redovnim meditiranjem te reakcije postepeno nestaju.

Na početnu stranicu

3 koraka do zdravlja

O nama

Kontakti

Uvjeti

"));