MODERNE MEDITACIJE

MeditationMeditacija je stanje duboke mirnoće kada je vaš mozak miran i tih ali potpuno svijestan svega. U tom stanju počinje transformacija vaše svijesti ka višem stupnju shvaćanja koje vam omogučava da ispunite vaš istinski potencijal. Jednostavne tehnike meditacije kao što su sjedenje u miru, promatranje misli, praćenje disanja, i sl. pomažu pri smanjenju napetosti, stresa te uravnotežuju krvni tlak i revitaliziraju mozak. Kako vaš mozak tokom meditacije funkcionira drukčije, povečava se unutrašnja energija. Opuštaju se i najmanji mišići pa se tako i vaše tijelo podmlađuje. U toku dužih meditacija temperatura tijela može malo spasti zbog potpunog opuštanja mišića koji u stanju mirovanja proizvode manje energije i time topline. Meditacija je jedina aktivnost koja smanjuje laktate u krvi koji su pokazatelji stresa i anksioznosti. Razina umirujućih hormona, melatonina i serotonina, se tokom meditacije povečavaju dok se hormon stresa, kortizol snižava (adrenalinski hormon koji je u ekstremno visokim razinama u ljudima podvrgnutim bolovima). Meditacija stvara jedinstveno stanje u kojem se vaš metabolizam nalazi čak u dubljem stanju mirovanja nego tokom spavanja. 45-godišnje žene, koji redovno meditiraju, imaju u prosjeku 47% a muškarci 23% više DHEA (dehydroepandroseteron – “hormon mladosti”) od ljudi koji ne meditiraju. Meditacija će vam također pomoči kod izboljšanja memorije, održavanja seksualne funkcije i kontroliranja težine.

Moderna meditacija je svaki oblik svjesnog zapažanja vlastitih procesa uma, ili jednostavno promatranje sebe, svojih misli i reakcija, svojih osječaja. Koristno je svakodnevno 20 minuta posvetiti opažanju sebe i svojih misli.

Cilj ili namjera takve prakse je naučiti se “kliznuti” svjesno u prostor između misli, u prostor između udaha i izdaha, te pokušati povećavati prisutnost tog prostora u svakodnevnom životu. Takva sposobnost pogoduje funkcioniranju našeg mozga i uma u ogromnoj mjeri, pokazala su to i najnovija istraživanja u neuroznanosti.

No meditacija nije cilj već predstavlja alat ili mogućnost koja pogoduje širenju svjesti. Ona nam mogućava savaladavati porive uma koji su vezani na naše biološko postojanje (nemiran um, promjena raspoloženja, depresija…). To rezultira velikom količinom nove energije koja nam omogućava vitalnost u svim pogledima. Meditacijom usmjerenom na osobni rast i duhovni razvoj, dajemo sebi mogućnost istinite sreće i ispunjenja jer stečenom mudrošću možemo pronaći smisao svega oko nas.

TIJDENE SEANSE

U centru Anima Sana Pula vodimo meditaciju nakon vježbi joge, srijedom od 19h (osnove tehnike disanja za postizanje dublje svjesnosti, aktivna meditacija u obliku predavanja i bivanje u postojanosti).

MODERNA MEDITACIJA

uvodni govor   1h30min

1 x tjedno 3h (sa pauzom)

Ripples_LD    Kapljica  meditation

 

Pebble falling to the water surface,thus consciousness flowers into thought and then fades away into emptiness again.

Kamenčić pada na površinu vode, tako svijest stvara cvjetove – misli koji potom opet nestaju u praznini svjesti.

This is how we percieve the potential for transformation,therapy,self growth….to shift above the thought that creates a problem,not analysing the thought but find the way to stillness.

Kroz taj proces shvaćamo potencijal transformacije svijesti,iscijeljenja, osobnog napredka….uzdići se iznad misli koje su stvorile problem, ne analizirajući strukturu problema već pronaći put u prazninu. Struktura misli koja je problem, raztvara se u toj praznini, postojanosti.