Foto: Sandor Kacso @ Fotolia.com


Foto: Internet


Veća slika
Foto: Internet


Foto: Internet

refleksoterapija

Šta je to ...

refleksoterapija je posebna tehnika masiranja stopala, dlanova i ušiju(aurikularna refleksoterapija). Stopala, dlanovi i uši su preslika našeg tijela a tako i bolesti koje se u njemu javljaju. Zapadnjačka refleksoterapija razvila se iz zonske terapije koju su istraživali doktori William Fitzgerald i njegov prijatelj dr. Edwin Bowers. Ustanovili su da pritiscima na određene dijelove tijela (najprije su to bili dlanovi i prstovi) djeluju anestetički na cijelo tijelo. Primjenjujući te vrste analgeziju primjetili su da time djeluju i na uzroke bolova u tijelu. Dr. Shelby Riley nastavio je istraživanje zajedno sa svojom suradnicom, fizioterapeutkinjom Eunice Ingham, koja je otkrila da su na stopalima i dlanovima precizne refleksne točke koje odgovaraju dijelovima tijela, organima itd. Eunice Ingham je izradila preciznu kartu refleksa i organa na stopalima i terapiji dala ime refleksoterapija. Gospođa Ingham se smatra za majku moderne refleksoterapije i Ingham metode refleksne masaže stopala je u Zapadnoj Evropi priznata i sa strane mnogih doktora a primjenjuje čak i klinički (u bolnicama i u suradnji doktora i terapeuta, neke medicinske sestre i fizioterapeuti su vješti refleksologi).

Kako djeluje na tijelo

Refleksološka masaža stopala je vrlo ugodna i opuštajuća. Kako je poznato da je stres uzrok 70% bolesti modernog čovjeka opuštanjem smanjujemo mogučnosti oboljenja. Po istočnjačkom principu refleksoterapijom uklanjamo blokade na energetskim kanalima u tijelu i tako oslobađamo put energiji kroz tijelo i pomažemo mu povratiti samoiscjeliteljske sposobnosti. Posebnim tehnikama masaže razbijamo mokraćne kristale koji se skupljaju u stopalima i dlanovima i time izboljšavamo limfni protok a time i odstranjivanje toksina iz tijela. refleksoterapija pomaže održavati homeostazu u tijelu (biokemička ravnoteža nesjvesnih tjelesnih funkcija). refleksoterapija je dovoljno nježna da je možete primjeniti čak na maloj djeci (bebama) pogotovo u vrijeme kada dobivaju zubiće. refleksoterapiju za bebe bi trebali raditi roditelji a seanse su nježnije i traju tek nekoliko minuta.

Kako izgleda seansa

Seansa počinje detaljnom konzultacijom. Po želji klienta možemo pripremiti masažnu kupku za stopala prije seanse (tokom konzultacije). Klient sijedi ili leži sa podignutim nogama/stopalima. Terapeut stopala dezinficira antibakterijskim sredstvom a potom ih namaže kremom te primjeni masažu. Tokom masaže možete osjetiti i poneku nelagodnost u obliku bola, škakljanja, na refleksnim točkama koje odgovaraju određenim djelovima tijela. Terapeut će vam poslije tretmana savjetovati šta trebate činiti u primjeru reakcija.

Kontra-indikacije

refleksoterapiju ne izvodimo u slijedećim primjerima: krvarenja, visoka temperatura, akutne ili infekciozne bolesti, tumori i kanceriozna stanja, rane, opekline ili infekcije na stopalima, tromboza vena, otekline, ako je klient pod utjecajem alkohola ili droga ili uzima jake lijekove protiv bolova, antibiotike i sl., šećerna bolest (diabetes), trudnoća (pogotovo prva 4 mjeseca), gljivice i infekcije na stopalima, i dr. U nekim primjerima refleksoterapiju možemo izvoditi na dlanovima ako to na stopalima nije moguće (na primjer, noga u gipsu, škaklnjanje, itd.).

Kakve su reakcije

Obično se klient poslije tretmana osjeća izvanredno opušteno. Poslije drugog i trećeg tretmana stanja možete osječati malo veće neugodnosti. To je samo reakcija tijela na terapiju i prolazi poslije slijedećih seansa.

Kako se pripremiti za terapiju

- obucite primjerenu odjeću i obuću (udobna odjeća, čiste čarape, itd.)
- skinite lak za nokte
- ako imate vrlo tvrdu kožu na stopalima ili neke druge probleme (urasli nokti, itd.) preporučamo prethodnu posjetu pedikeru

 

Na početnu stranicu

Cijene

3 koraka do zdravlja

O nama

Kontakti

Uvjeti

 
"));