Tree of life

Ripples in water and a drop falling down

Fotografije su simbolicne. Vir: internet

Joga

Šta je to ...

Joga je sustav vježbi namjenjenih održavanju fizičkog, psihičkog i mentalnog zdravlja te duhovnoj rasti.

Kako deluje na telo

Fizičkim joga vježbama održavate gipkost i zdravlje tijela te poboljšavate opšte stanje tijela. Možete popraviti vaše držanje i otkloniti stres u mišićima. Vježbe djeluju preventivno protiv tegoba starenja (bolni zglobovi, reuma, i sl.). U kombinaciji sa vježbama disanja stvarate mentalnu higijenu (oslobađate se negativnih misli i stresa), poboljšavate pretok krvi i tako prehranjujete tkiva u tijelu (koža, kosti, zglobovi, i sl.), povečavate unos kisika i oslobađate se toksina i duboko se opuštate.

Kako izgleda seansa

Seansa počinje vježbama za ugrijavanje i usklađivanjem disanja. Nakon toga slijedi serija asana (vježbi) koje se nadopunjavaju te vježbe disanja u sjedećem položaju. Seansa završava relaksacijom u ležećem položaju.

Seansa traje 60 minuta (za početnike) ili 90 minuta. Preporučujemo 24. seansi kako biste vidjeli i osjetili puni učinak joge. Seanse su dvaput tjedno.

Prilagođene joga vježbe za starije i djecu te vježbanje joge u prirodi (plaže, parkovi, škole, grupe, i slično) možemo izvesti po dogovoru.

Kontra-indikacije

Vježbe se prilagođavamo vašim mogućnostima i sposobnostima zato na prije početka prve seans ispitamo vaše fizičko i zdravstveno stanje. Preporučamo vam vježbanje u granicama vlastitih sposobnosti i na granici ugode. U jogi nema takmičenja sa drugima a još najmanje sa sobom jer je cilj joge postiči unutrašnji mir. Jogu ne bi trebali izvoditi pod utjecajem alkohola ili opojnih supstanci.

Kako se pripremiti za vježbe

  • ne jedite i ne pijte dva sata prije vježbanja
  • obucite se u udobnu odječu u kojoj se možete nesmetano gibati (trenerka, i sl.)
  • ponesite strunjaču, deku i plastičnu bocu vode

Moguće reakcije na vježbe

Nakon joge obično se osječate mirni, relaksirani i elastični. Kod zahtijevnijih asana možete osječati mišiće.

Vježbe za trbušne mišiče - JOGA HUMOR

Na početnu stranicu

3 koraka do zdravlja

O nama

Kontakti

Uvjeti

"));